Tvorba a aplikace systému hodnocení finanční situace podniku - Vlasenko, Elizaveta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje vytvoření systému finančního hodnocení podniků s využitím dat z účetních výkazů. Typy statistických ukazatelů a možné způsoby jejich formální systematizace jsou známy, ale neexistuje jednotný systém hodnocení pro jednotlivé podniky. Cílem práce je navrhnout systém hodnocení pro konkrétní podnik Mlékárna Kunín, s.r.o. na základě finančních ukazatelů a výběru existujících metod hodnocení. Analýza je založena na zkoumání problémových oblastí společnosti pomocí klasických poměrových ukazatelů a prognostických modelů. Zohledňuje se rovněž odvětví a situace společnosti ve vztahu ke konkurenci. Závěrem analytické části je zhodnocení jak výsledků pro další rozvoj společnosti, tak i funkčnosti navržené metodiky.
Creation and application of the system of financial evaluation
Keywords: oceňování podniků; finanční analýza; metody oceňování; statistické ukazatele; účetní výkazy; company valuation; financial analysis; valuation methods; statistical indicators; accounting reports