Kvalitní výzkum oblíbených hraček předškolních dětí vzhledem k genderu dětí. - Pechková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se snaží zachytit, jak a jakým způsobem gender dětí ovlivňuje výběr hry a hračky. Otevírá otázky, do jaké míry ovlivňuje genderovou socializaci a identitu rodina, mateřská škola, ale i společnost. Teoretická část objasní vymezení základních pojmů, jako jsou gender, genderová identita, hra, hračka. Předkládá různé názory na tuto problematiku a to z historického i současného pohledu. Práce se pokusí odkrýt tajemství dívčí a chlapecké role v předškolním věku. V praktické části se za použití kvalitativních metod pokusím na vzorku dětí MŠ objasnit výsledky svého šetření, odhalující výběr oblíbených her a hraček dívek a chlapců předškolního věku.
The research on pres-school children's favorite toys with respect to their gender.
Keywords: hračka; hra; gender; genderová identita; genderová role; předškolní věk; toy; game; gender; gender identity; gender role; preschool age