MOŽNOSTI VYUŽITÍ ZAHRADY V CÍRKEVNÍ MATEŘSKÉ ŠKOLE V LIPENSKÉ ULICI V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PRO ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVU DĚTÍ VE VĚKU 3 - 7 LET. - Jakešová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce ‚qMožnosti využití zahrady v Církevní mateřské škole v Lipenské ulici v Českých Budějovicích pro enviromentální výchovu dětí ve věku 3 - 7 let'' se zamýšlí nad využitím a přínosem zahrady v mateřské škole pro všestranný rozvoj dítěte předškolního věku. Zaměřuje se hlavně na oblast pěstitelských činností a zahradničení. Teoretická část pojednává o funkcích zahrad v mateřských školách, o vhodném uspořádání a vybavení zahrad, o zastoupení enviromentální problematiky v Rámcově vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání (RVP PV) a specifikách předškolní výchovy. V praktické části je využita metoda dotazníku pro zjištění zájmu a názoru na přínos těchto aktivit pro děti v Církevní mateřské škole Lipenská (CMŠ). Dále je použita metoda přímého pozorování se záznamy do záznamových archů pomocí škálové stupnice. Tato metoda slouží ke zjištění všestranného rozvoje osobnosti dítěte ve vybraných výstupech ze Školního vzdělávacího programu.
Possibilities of utilization of the garden in the Church kindergarten in ipenská street in České Budějovice for enviromental education of children at the age 3 - 7 years.
Keywords: zahrada; mateřská škola; garden; Kindergarten