Fyzioterapie u pacientů s bolestí krční páteře v důsledku jejího nadměrného přetěžování - Gallová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice bolesti v oblasti krční páteře, konkrétně se zabývá bolestmi, které vznikají z důsledku přetížení tohoto úseku a tomu, jakými způsoby k přetížení v oblasti krční páteře dochází. Cílem práce bylo zmapovat vybrané fyzioterapeutické postupy, které mohou ulevit od bolesti krční páteře, nebo je odstranit. Druhým cílem bylo popsání základních ergonomických požadavků při práci vsedě u pracovního stolu. Dalším cílem bylo navrhnout a vytvořit cvičební jednotku pro autoterapii u pacientů s bolestmi krční páteře z čímž souvisí poslední cíl práce, kterým bylo vytvoření edukačního materiálu pro pacienty s ukázkou cvičební jednotky úlevových cviků. V teoretické části je nejdříve popsána anatomie krční páteře, zahrnující popis obratlů, struktur, spojujících páteř a svalů, které tento úsek páteře obklopují. Dále jsem se zabývala popisem mechanismů, kterými může k přetěžování krční páteře docházet. Velkou pozornost jsem v teoretické části práce poskytla popisu vybraných možností fyzioterapie sloužících k léčbě bolestí v oblasti krční páteře. Závěr teoretické části jsem věnovala ergonomii sedu, kdy jsem definovala pojem ergonomie a důkladně popsala správnou pracovní polohu vsedě a správný sed. V praktické části práce jsem provedla kvalitativní výzkum, kdy jsem u 5 probandů trpících častými bolestmi v oblasti krční páteře a trávících minimálně 6 hodin denně sezením, provedla vstupní a výstupní kineziologický rozbor. Tento kineziologický rozbor sestával z anamnézy, vyšetření aspekcí a palpací, dynamických testů páteře a svalového testu. Jednotlivá vyšetření byla provedena v rozmezí 2 měsíců. V tomto meziobdobí měli probandi za úkol cvičit mnou sestavenou jednotku cviků, kterou jsem navrhla na začátku praktické části práce. Tato cvičební jednotka byla zaměřená především na protahování a uvolňování oblasti krční páteře a vytvořena tak, aby byla prostorově i časově nenáročná a probandi ji tak mohli provádět kdykoliv ve škole či zaměstnání. Tuto jednotku měli probandi za úkol cvičit po dobu 2 měsíců alespoň 3x do týdne. U probandů jsem při vstupním vyšetření také zhodnotila jejich pracovní pozici a následně ji upravila tak, aby docházelo k co nejmenšímu zatěžování pohybového aparátu. Na konci výzkumu jsem vstupní a výstupní data porovnala. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pomocí nastavení správné ergonomické pozice sedu a pravidelným cvičením zaměřeným na protahování a posílení oblasti krční páteře, lze snížit napětí přetížených svalů této oblasti a následně tak předcházet a ulevit od bolesti. Bakalářská práce může být využita v klinické praxi fyzioterapeuty, kteří se zabývají problematikou bolestivosti v oblasti krční páteře. Informace obsažené v této bakalářské práci mohou také sloužit jako edukační materiál laické veřejnosti, která je vznikem těchto obtíží ohrožena, nebo ji tento problém již souží.
Physiotherapy for patients with cervical spine pain caused by its excessive overloading
Keywords: krční páteř; bolest; cervical spine; pain