Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic - Prokop, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vysokou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadojeného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk, vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka, vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.
Determination of qualitative parameters of milked milk indicating health status of dairy cows
Keywords: kvalita mléka; počet somatických buněk; bílkovina; tuk; laktóza; milk quality; somatic cell count; protein; fat; lactose