Daňová optimalizace zaměstnaneckých benefitů ve vybrané společnosti - Klásková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce "Daňová optimalizace zaměstnaneckých benefitů ve vybrané společnosti" se zabývá problematikou zaměstnaneckých benefitů v České republice a jejich daňovými aspekty. Problematika zaměstnaneckých benefitů je zásadní složkou odměňování zaměstnanců a slouží jako významný motivační prvek. Cílem práce je vyhodnotit dopady zaměstnaneckých benefitů do daně z příjmů zaměstnavatele. Práce se zaměřuje nejprve na deskripci a rozdělení zaměstnaneckých výhod a jejich legislativní úpravu v České republice. Nejpoužívanější benefity jsou analyzovány z hlediska dopadu do daně z příjmů fyzických a právnických osob na straně zaměstnance a zaměstnavatele. Popsaná teorie je aplikována na vybranou společnost. Na základě analýzy aktuálního systému poskytovaných benefitů a provedeného dotazníkového šetření jsou navrženy vhodné změny v systému poskytovaných benefitů se zaměřením na daňovou optimalizaci. Na závěr jsou vyhodnoceny dopady těchto návrhů do nákladů společnosti a daně z příjmů. Tato práce bude cenná pro zaměstnavatele, zaměstnance a daňové odborníky, kteří chtějí snížit daňovou zátěž a zlepšit efektivitu systémů zaměstnaneckých výhod.
Tax Optimization of Employee Benefits in a Selected Company
Keywords: zaměstnanecké benefity; zaměstnavatel; zaměstnanec; daň z příjmů; daňová optimalizace; employee benefits; employer; employee; income tax; tax optimization