Chovatelská a ekonomická analýza chovu dojeného skotu ve vybraném zemědělském podniku - Buřičová, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce byla analýza chovatelských a ekonomických ukazatelů chovu skotu v akciové společnosti Selekta Pacov a na soukromé farmě Lubomíra Straky v letech 2014 -2015. Výsledky ukazují, že se v obou případech jedná o velice moderní a neustále inovované provozy s vysokou úrovní mléčné užitkovosti, dobrým zdravotním stavem dojnic, kvalitní výživou a odpovídajícím managementu farem. Reprodukční ukazatele jsou v obou případech přijatelné a odpovídají vysoké mléčné užitkovosti. Vynikající úrovni chovu dojnic odpovídá i hospodářský výsledek, kde sledované podniky po celé období vykazují zisk. Také odchov telat je na obou farmách na vysoké úrovni. Pouze na farmě Lubomíra Straky je problém s nedostatkem pracovních sil způsobujícím vysoké ztráty telat. U kategorie jalovic jsou výsledky v ekonomice odchovu i v chovatelských ukazatelích velice dobré. Jedná se o narostlá plně vyvinutá zvířata s velkým tělesným rámcem a optimální tělesnou kondicí, což je předpokladem vysoké mléčné užitkovosti. Výkrm býků je realizován pouze v podniku Selekta a.s., Lubomír Straka býčky nevykrmuje, ale prodává již jako telata. Pro podnik Selekta a.s. je tato komodita ztrátovým odvětvím. Důvodem jsou nízké přírůstky ve výkrmu a vysoké náklady na krmiva. Pokud se tyto problémy neodstraní, bude lepší tuto kategorii zcela zrušit.
Breeder and economic evaluation of cattle rearing in agricultural enterprise
Keywords: skot; dojnice; ekonomika; produkce mléka; produkce masa; cattle; dairy cow; economy; milk production; meat production