Fylogeneze améb čeledi Flabellulidae - Lisnerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá fylogenezí améb Flabellulidae z kmenu Amoebozoa (Lobosa, Tubulinea). Skupina Flabellulidae jsou jednojaderné organismy s jedním, nebo mnoha jádry. Tělo není kryto skořápkou ani šupinami, pouze glykokalyxem. Pohybují se pomocí lobopodií (na základě aktin-myosinového komplexu). Čeleď Flabellulidae zahrnuje rody Flabellula a Paraflabellula, historicky Flamella. Nejsou jasné představy o fylogenezi této skupiny. V této práci jsou předkládány nově získané sekvence genu pro aktin, SSU rRNA a COX1 a jsou diskutovány vztahy v rámci čeledi Flabellulidae.
Phylogeny of amoebae of family Flabellulidae
Keywords: Fylogeneze; Flabellulidae; SSU rDNA; Amoebozoa.; Phylogeny; Flabellulidae; SSU rDNA; Amoebozoa.