Osobní a rodinné strategie venkovského obyvatelstva - Froňková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Předložená diplomová práce je založena na zkoumání osobních a rodinných strategií, které uplatňovalo venkovské obyvatelstvo 19. století. Sledování byly podrobeny především strategie uplatňované v případě volby jména dítěte, výběru kmotra, životního partnera, dále strategie vztahující se k některým druhům migrace či zajišťování výměnku. Škálu použitých pramenů lze rozdělit na dvě různorodé části. První se skládá z děl realistického románu českého venkova v 19. století (romány a povídky autorů jako jsou Jindřich Šimon Baar, Karel Klostermann, Teréza Nováková, Karel Václav Rais, Gabriela Preissová). Díla představitelů vysoké realistické prózy byla doplněna o vzorek z triviální literatury téhož období (romány a povídky V. Čuty, Josefa Jahody, Vlasty Javořické, Vlasty Pittnerové, Marie E. Vokáčové, Bohumila Zahradníka-Brodského a dalších). Druhou část tvoří prameny, tradičně používané pro zkoumání venkovské každodennosti 19. století, tedy především prameny evidenční (matriky, sčítací operáty) a pojišťovací povahy (pozemkové knihy). Pro konkrétní porovnávání byla zvolena oblast farnosti Besednice a okolí.
The individual and family strategies of the rural population
Keywords: osobní strategie; rodinné strategie; venkovská próza; román 19. století; venkovské obyvatelstvo; sňatek; migrace; personal strategies; family strategies; literary realism; rural literature; 19th-century novel; rural inhabitants; wedding; migration