Přítomnost cílů interkulturního vzdělávání ve zkušenosti dětí z dětského domova - Stará, Daniela (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá cíli interkulturního vzdělávání ve zkušenosti dětí z dětského domova, v Boršově nad Vltavou. Teoretická část charakterizuje problematiku multikulturní výchovy a interkulturního vzdělávání. Jsou zde základní pojmy týkající se tohoto tématu. V praktické části je historie dětských domovů a legislativa, která jejich činnost upravuje. Dětský domov Boršov je zde představen blíže, s jeho projekty a funkcí a pedagogický výzkum a jeho metody. Dále jsou zde rozhovory se čtyřmi dětmi z dětského domova v Boršově nad Vltavou. Každé dítě přineslo jiné zkušenosti a poznatky do této práce. Práce se dále věnuje škole a její výchovně vzdělávací funkci, a tomu jak ji naplňuje ve spojení s problematikou multikulturní výchovy a zda vytváří pro děti bezpečné prostředí.
The presence of the goals of intercultural education in the Children´s home experience
Keywords: interkulturní vzdělávání; multikulturní výchova; Dětský domov Boršov nad Vltavou; metody pedagogického výzkumu; kvalitativní výzkum; Rámcový vzdělávací program; intercultural education; multicultural education; children´s home in Boršov nad Vltavou; pedagogical research methods; qualitative research; the Framework Education Programme