Vliv drenážních systémů na vodní režim povodí - Červonyj, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
V rámci mé bakalářské práce byla řešena problematika vlivu drenážních systémů na vodní režim povodí formou literární rešerše. V první části je popsán vodní režim krajiny a složky hydrologické bilance v povodí. Dále jsou popsány a definovány základní pojmy odvodnění zemědělských pozemků. Poslední část literární rešerše se věnuje vlivům drenážních systémů na vodní režim povodí. Součástí bakalářské práce je charakteristika povodí Jenínského toku, na kterém se nachází systematické odvodnění horizontální drenáží. Popis zájmového území zahrnuje vyhodnocení funkčnosti odvodnění, po 30-ti letech přítomnosti v povodí, které bylo provedeno terénním průzkumem, zaměřeným na kontrolu drenážních šachtic.
The influence of drainage systems on catchment water regime
Keywords: vodní režim povodí; hydrologická bilance; odvodnění; drenáž; water regime of river basin; hydrological balance; draining; drainage