Metody hodnocení časové distribuce srážek a rozdíly v této distribuci v rámci malého území - Mácha, Vít (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce je psána formou literární rešerše, která se zabývá časovou distribucí srážek v rámci malého území. Je zde popsán vznik a rozdělení srážek, způsoby jejich měření a typický chod srážek v různých časových intervalech. Dále se práce zabývá popisem možných metod pro hodnocení časové distribuce, především jsou zde uvedeny statistické metody. Metody hodnocení se zabývají porovnáním srážek mezi srážkoměrnými stanicemi a distribucí srážek v průběhu časového období. V této práci je také popsáno další možné využití časových řad srážkových úhrnů a to pro předpověď a nalezení pravděpodobné doby opakování některých extrémních situací, které mohou srážky způsobit. Jsou zde také uvedeny metody, které slouží k hodnocení trendů v časové řadě použitelné pro srážková data. V závěrečné části jsou popsány rozdíly distribuce srážek na relativně malých územích v různých časových intervalech (denní, měsíční, roční), jenž se vyskytují v literatuře.
Methods of evaluating the seasonal distribution of rainfall and differences in this distribution within a limited area
Keywords: srážky; měření srážek; analýza časové řady; shluková analýza; časová distribuce; rainfall; rainfall measurements; time sequence analysis; cluster analysis; temporal distribution