Prepozice postverbálních větných členů v současné angličtině - Suchá, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá jevem anglického slovosledu označovaným jako "fronting", tj. umístěním jiného větného členu než podmětu v počáteční pozici ve větě. Úvodní část je založena na dostupné odborné literatuře, zvláštní oddíl je věnován počátečním pozicím záporných výrazů. V praktické části autorka práce zjišťuje, jak často a v jakých větných strukturách se jednotlivé větné členy nejčastěji ocitají v počáteční pozici a jaký je poměr tzv. "thematic" a "rhematic fronting", tj. jak často a za jakých podmínek je počáteční větný člen součástí tématu, a kdy se naopak stává příznakovým rématem. Výchozím materiálem pro zkoumání jsou autentické anglické texty z oblasti beletrie, žurnalistiky a autentický mluvený jazyk.
Fronting in present-day English
Keywords: Fronting; prepozice; slovosled; Fronting; preposition; word order