Překážky v třídění odpadů domácností v Jihočeském kraji - Havlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Třídění odpadu a jeho recyklace se v posledních desetiletích dostává do popředí zájmu ve všech evropských zemích. Důvodem je především nutnost snižovat množství odpadu ukládaného na skládky bez dalšího využití. Cílem odpadového hospodářství je omezovat vznik odpadu, a pokud to není možné nakládat s ním tak, aby byl maximálně využit jako surovina a aby minimálně narušoval životní prostředí. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou třídění komunálního odpadu a případných překážek v třídění odpadu v domácnostech. Je rozdělena na dvě hlavní části. První, teoretická část, obsahuje shrnutí informací o historii odpadového hospodářství a legislativě od úrovně Evropské unie až po plány odpadového hospodářství na úrovni krajů, obcí a samotných původců odpadu. Praktická část zkoumá prostřednictvím dotazníkového šetření postoje populace ke třídění odpadů a vlivy, které mohou třídění odpadu podporovat nebo naopak být na překážku. Výsledky šetření ukázaly, že převážná část populace chápe význam třídění odpadu a jeho recyklace. Na druhé straně stále zůstává prostor pro zvyšování informovanosti o účelnosti využití recyklovaných surovin. V závěru práce jsou proto shrnuty některé hlavní problémy a náměty pro podporu třídění odpadu
Obstacles to waste sorting of households in Southern Bohemia
Keywords: Odpad; Třídění odpadů; Odpadové hospodářství; Životní prostředí; Recyklace; Waste; Waste sorting; Waste management; Environment; Recycling