Závislost na sociální síti Instagram - Vyhnálková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se soustředí na závislost mladých dospělých na sociální síť Instagram. Cílem této bakalářské práce je popsat prvky patologických jevů závislosti na sociální síti. Sekundárním cílem je popsat sociální a zdravotní dopady na uživatele sociální sítě. Výzkumné otázky pro tuto práci byly stanoveny: "Jaké demografické faktory ovlivňují závislost na sociální síti?" a "do jaké hloubky ovlivňují sociální sítě reálný život?" Pro výzkum byly formulovány hypotézy, které byly nebo nebyly potvrzené. Hypotéza číslo jedna zněla "Znaky závislosti trpí více muži než ženy." Hypotézou číslo dvě byla "Porovnání vzhledu, se vyskytuje více u žen než u mužů." A hypotéza číslo tři byla "Mladší uživatelé sociální sítě, pod 20let, pociťují silnější frustraci, při nedostupnosti sítě, než starší uživatelé." Empirická část této práce proběhla pomocí nestandardizovaného dotazníku, který byl spuštěn online v online aplikaci Survio.com. Díky aplikaci Survio.com byl dotazník přístupný široké veřejnosti. Respondenti získali odkaz na dotazník. V dotazníku byly použity převážně uzavřené otázky s otevřenými, pro získání bližších informací. Výzkumný soubor byl tvořen respondenty z široké veřejnosti ve věku od 18 do 26 let. Získaná data byly zpracovány v programu Microsoft Excel a statistickém programu R. Výsledky z výzkumu prokázaly validitu dvou hypotéz ze tří. Bakalářská práce může být zdrojem informací pro sociální pracovníky, zajímající se o problematiku závislostní.
Addiction to the social network Instagram
Keywords: Sociální práce; nelátková závislost; Instagram; internet; chování; social work; non-substance addiction; Instagram; internet; behaviour