Invazivní meningokoková onemocnění v podmínkách přednemocniční neodkladné péče - Masopustová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Invazivní meningokokové onemocnění je jednou z nejobávanějších infekčních chorob v České Republice. Jedná se o stav, kdy je člověk napaden některým ze sérotypů bakterie Neisseria meningitidis, která způsobuje životu nebezpečnou meningokokovou sepsi. Infekce meningokokového typu řadíme i v dnešní vyspělé medicíně bohužel ke světovým zdravotnickým problémům. Život ohrožující forma invazivního meningokokového onemocnění vede bez léčby k úmrtí. Cílem práce bylo zmapovat znalosti postupů zdravotnických záchranářů v souvislosti s invazivním meningokokovým onemocněním v podmínkách přednemocniční neodkladné péče, kteří se s tímto onemocněním většinou potkávají v první linii. Práce se zaměřila v kvantitativním šetření na pracovníky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Byla použita technika dotazníku, která nám pomohla zmapovat znalosti postupů zdravotnických záchranářů v souvislosti s invazivním meningokokovým onemocněním. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že zdravotničtí záchranáři jsou skutečně znalí postupů v přednemocniční neodkladné péči. Většina otázek v dotazníkovém šetření byla zodpovězena nadprůměrně správně. Kontrolními otázkami se povedlo také odhalit drobné nedostatky jako nedostatečnost školení této problematiky ze strany zaměstnavatele a možnosti zpětné vazby dalšího osudu klienta převáženého s tímto onemocněním. Myslím si, že toto specifické onemocnění svou rychlou invazivitou v organismu vyžaduje důkladnou znalost z pohledu zdravotnického personálu, což se povedlo verifikovat. Tímto se potvrdilo, že zdravotničtí záchranáři Jihočeského kraje jsou připraveni poskytovat odbornou zdravotnickou péči našim pacientům s co největší odborností a profesionalitou.
Invasive meningococcal disease in terms of pre-hospital care
Keywords: antibiotika; invazivní meningokoková onemocnění; meningokoková sepse; Neisseria meningitidis; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; antibiotic; Invasive meningococcal disease; meningococcal sepsis; Neisseria meningitidis; pre-hospital care; paramedic