Obnova vegetace revitalizovaného úseku řeky Stropnice - Herová, Zdenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce shrnuje výsledky sledování průběhu tří vegetačních sezón iniciální sukcese na úseku nivy řeky Stropnice bezprostředně po provedení revitalizačního projektu. Sukcese směřuje k obnově aluviálních luk, které jsou hlavním biotopem v okolí revitalizované části nivy. Průběh sukcese záleží na mnoha faktorech, z nichž se zdá nejdůležitější zamokření substrátu, které do určité míry souvisí se vzdáleností od toku řeky, ale především s rozdílem nadmořské výšky mezi sledovanou plochou a hladinou řeky. Během tří let pozorování (2014, 2015, 2016) se na revitalizované části nivy vyskytovaly v prvním roce nejvíce druhy synantropní, vystřídaly je druhy luční a mokřadní.
Vegetation succession in a restored part of the Stropnice River
Keywords: Říční niva; řeka Stropnice; iniciální sukcese; vodní režim krajiny; sediment; aluviální louka; lužní les; zamokření substrátu.; Floodplain; Stropnice River; initial succession; landscape water regime; sediment; alluvial meadows; alluvial forest; substrate wetness.