Českokrumlovský památník Ptačí hrádek a kulturně-historické souvislosti jeho vzniku - Malcátová, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na objekt nedokončeného památníku Karla I. Filipa ze Schwarzenbergu, který se nachází nedaleko zámecké zahrady v Českém Krumlově. Zabývá se urbanismem stavby a jejím popisem, je zde rovněž popsána její dnešní podoba. Dále se autorka věnuje stavební historii objektu, osobě stavitele památníku a též osobě maršála Karla ze Schwarzenbergu, kterému byl památník dedikován. Neméně důležitou součástí práce je vysvětlení stylu anglického parku a sentimentálních zahrad, jelikož toto téma dle autorky s tématem práce úzce souvisí. V závěru se autorka věnuje stavbám podobného typu v Čechách i v Evropě.
The memorial Bird´s Castle in Český Krumlov and the cultural and historical context of its origin
Keywords: Ptačí hrádek; Karel I. Filip ze Schwarzenbergu; krajinářský park; 19. století; Český Krumlov; zahradní architektura; památník.; Bird Castle; Karel I. Filip of Schwarzenberg; landscape park; 19th century; Cesky Krumlov; garden architecture; monument.