Role střevního prvoka Dientamoeba fragilis v lidském zdraví a nemoci - Kašparová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem této práce bylo shrnout dostupné informace o střevním prvoku Dientamoeba fragilis se zaměřením na vliv vybraných faktorů, jako je věk, pohlaví, cestování nebo životní styl, na jeho kolonizaci. D. fragilis byla prvně popsána v roce 1918 Jeppsem a Dobellem. Nejprve byla klasifikována jako améba, ale později se na základě molekulárních studií ukázalo, že úzce souvisí s trichomonády. Dientamoeba fragilis má tři životní stádia - cysta, precysta a trofozoit. Až donedávna bylo známé pouze stáduim trofozoita a způsob přenosu mezi jednotlivci nebyl jasný. Proto se předpokládalo, že trofozoité D. fragilis jsou přenášeni vajíčky některých červů kolonizujících gastrointestinální trakt. Nedávno byly objeveny stádia cysty a precysty. Kromě lidí byla popsána také u primátů, prasat a některých domácích zvířat. Myši se zdají být úspěšnými experimentálními modely. Z hlediska faktoru věku je D. fragilis nejčastější u malých dětí. Nebyly zjištěny žádné korelace mezi výskytem D. fragilis a pohlavím. Patogenita D. fragilis je dalším kontroverzním faktem o tomto organismu. V minulosti byla považována za patogen způsobující gastrointestinální poruchy, zejména u dětí. Několik nedávných epidemiologických studií zaměřených na zdravou lidskou populaci však zdůraznilo, že D. fragilis se zdá být běžnější u lidí bez gastrointestinálních problémů. Přesto existuje stále jen malý počet epidemiologických studií u lidí bez střevních problémů, takže je obtížné porovnat prevalenci D. fragilis mezi zdravými populacemi a pacienty trpícími střevními chorobami. Výskyt D. fragilis je v rozvinutých zemích na rozdíl od západních populací častější. RT-PCR byla hodnocena jako nejoptimálnější metoda detekce tohoto organismu ze vzorků stolice. Role tohoto střevního protisty ve zdraví a nemoci zůstává předmětem vědeckých diskusí. Ale podle některých nových studií má tento organismus v lidském těle tendenci ke komenzálnímu charakteru. Na konci této teoretické práce je stručné shrnutí současné experimentální práce, která bude podrobně představena v diplomové práci.
The role of intestinal protist Dientamoeba fragilis in human health and disease
Keywords: Dientamoeba fragilis; střevní prvok; diagnostika; prevalence; klinická manifestace; terapie; experimentální testování; Dientamoeba fragilis; intestinal protist; diagnostics; prevalence; clinical manifestation; therapy; experimental testing