The African American Critique of Communism in the Novels of Richard Wright, Chester Himes and Ralph Ellison. - Bíchová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá kritikou komunismu v dílech třech afroamerických autorů: Richarda Wrighta Syn černého lidu a The Outsider, Chestera Himese Lonely Crusade a Ralpha Ellisona Neviditelný. Hlavní hrdinové románů se přímo potýkají s rasovými předsudky, ekonomickou krizí a nespravedlností celkově. Tyto nepříznivé životní situace je přivádí k marxistické ideologii. Komunistická strana ve Spojených státech amerických dokázala afroameričany zaujmout například svým bojem za rasovou rovnoprávnost nebo rovnost pohlaví. Po prvním nadšení z marxistické ideologie většinou přišlo rozhořčení a zklamání.
The African American Critique of Communism in the Novels of Richard Wright, Chester Himes and Ralph Ellison.
Kritika komunismu z pohledu afroamerických autorů Richarda Wrighta, Chestera Himese a Ralpha Elissona
Keywords: kritika komunismu; afroamerická literatura; Richard Wright; Syn černého lidu; The Outsider; Chester Himes; Lonely Crusade; Ralph Ellison; Neviditelný; americká komunistická strana; criticism of communism; African-American literature; Richard Wright; Native Son; The Outsider; Chester Himes; Lonely Crusade; Ralph Ellison; Communist Party USA