Vztahování se k druhému člověku v etice E. Levinase - Volfová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce je koncipována teoreticky a tvoří ji dvě hlavní kapitoly. Zabývá se etickou koncepcí vztahu k druhému člověku, kterou představuje francouzský filosof 20. století Emmanuel Levinas. Rozpracován je vztah mezi Já a Druhým, ve kterém je druhý člověk vždy prvotním centrem mého zájmu. Primárním znakem Levinasovy etiky je vykázat ji jako první filosofii. Jde mu tedy především o chápání metafyziky v čistě etickém pojetí. U Levinase dochází k události etického obratu, kdy nastává nahrazení dosavadní ontologie, jež se zaměřuje na teoretické poznání metafyzikou. Morálka je pojímána jako základ etického vztahu s druhou osobou. Tento interpersonální vztah je vždy vztahem asymetrickým a bytostně etickým. Levinasova etika je etikou odpovědnosti za Druhého, ve které je možné přiblížit se Druhému. Etika se zabývá pojetím transcendence, Nekonečna, exteriority a interiority.
The Relationship towards the Other Person in E. Levinas´ Ethics.
Keywords: Etika; filosofie; Já; Druhý; transcendence; metafyzika; odpovědnost; svoboda; Stejný; Jiný; interiorita; exteriorita; tvář; Ethics; philosophy; Self; the Other; transcendence; metaphysics; responsibility; freedom; the Same; the Different; interiority; exteriority; face