Analýza kolektivního investování v podmínkách ČR - Sládková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma této bakalářské práce bylo Kolektivní investování v podmínkách České republiky. Cílem této bakalářské práce bylo: {·} popsat vývoj a současný stav kolektivního investování v podmínkách ČR, {·} analyzovat rizika a možnosti tohoto sektoru. Subjekty kolektivního investování patří mezi zprostředkovatele působící na finančních trzích. V podílové fondech se shromažďují volné peněžní prostředky a využívají se k nákupu různých druhů aktiv. Praktická část je zaměřena na 5 fondů akciového typu. Tyto fondy vedou své podílové listy v Kč. U těchto fondů jsem spočítala výnosnost, riziko, faktory {α} a {β} a specifické metody. Výsledky jsou mezi sebou porovnávány dle různých hledisek. Výsledkem této práce je zjištění, že český akciový trh se odvíjí rozdílně oproti světovému. Jsou zde však společné prvky. U fondů nelze zjistit, na jaké indexy jsou korelovány. Můžeme se jen dohadovat. V této práci je nastíněn pouze jeden z možných způsobů hodnocení podílových fondů.
Analysis of volatility and profitability of investment fonds on Czech capital market
Keywords: podílový fond; akcie; investování; výnos z akcie; riziko; shares fund; share; investment; earnings yield; risk