Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku v protierozní ochraně - Krebsová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je zjištění vlivu uplatnění meziplodin v osevním postupu na katastrálním území Vrábče u Českých Budějovic. Erozní smyv půdy z pozemků je vypočítán pomocí metody USLE, dále je porovnán smyv s použitím konvenčního osevního postupu a postupu s uplatněním meziplodin. Vyhodnocuji zde vliv meziplodin na zvýšení protierozního účinku vegetačního krytu. Výsledné hodnoty erozního transportu jsou použitím protierozních osevních postupů s meziplodinami významně sníženy.
Application of catch crops as a stabilizing element in erosion protection
Keywords: vodní eroze; protierozní opatření; osevní postup; meziplodiny; Univerzální rovnice ztráty půdy (USLE); pozemkové úpravy; water erosion; erosion control; crop rotation; intercropping; Universal Soil Loss Equation (USLE); landscaping