Pohled rodinných příslušníků na člena rodiny s mentální retardací - Chalupníková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje rodině dítěte s mentální retardací a jednotlivým postojům jejích členů k dítěti. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení pojmu mentální retardace, dále je zde popsána charakteristika jejích stupňů a psychické zvláštnosti osob s mentální retardací. Také se zaměřuje na rodinu, její definici, rozdělení dle funkčnosti a jejích samotných funkcí. Nakonec se zaobírá rodinou dítěte s mentální retardací, kde popisuje problematiku narození dítěte a čím jeho rodiče v tomto období prochází, jaké dopady to může mít na vztah rodičů a jak to vnímají jeho sourozenci. Praktická část poskytuje náhled do přístupu a postojů členů dvou rodin s dítětem s mentální retardací. Práce zjišťuje pohled matky, otce a sourozenců na člena mentální retardací, sleduje vývoj jejich přístupu, co jejich pohled ovlivnilo a porovnává jejich postoje.
A view of family members on a family member suffering intellectual disability
Keywords: Mentální retardace; rodina; rodina dítěte s mentálním postižením; vztahy v rodině; Family of a child with mental retardation; family relationships; family; mental retardation