Vliv senzomotorické stimulace pomocí speciálních pomůcek a fyzioterapeutických postupů na funkci nohy u pacientů s recidivujícím vertebrogenním syndromem - Poloniová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Senzomotorická stimulace úzce souvisí s vertebrogenním algickým syndromem a je využívána pro terapii funkčních poruch pohybového aparátu. Metodika se skládá z mnoha cviků, z nichž nejdůležitější jsou prvky ve vertikále. Vlivem senzomotorické stimulace dochází ke zvýšení aferentace z kožních exteroreceptorů a proprioreceptorů, které vychází ze svalů a kloubů. Můžeme tedy říci, že díky senzomotorické stimulaci, která vychází z plosky nohy, můžeme předejít vzniku funkčních poruch pohybového aparátu, tím pádem můžeme pozitivně ovlivnit recidivující vertebrogenní algický syndrom. Cílem teoretické části je podat informace o vlivu senzomotorické stimulace na vertebrogenní algický syndrom, podat obecné informace o anatomii páteře a nohy, a v poslední řadě podat informace o vzniku onemocnění, metodikách a fyzioterapeutických postupech při léčbě vertebrogenního algického syndromu na podkladě senzomotorické stimulace. Speciální část se skládá z kvalitativního výzkumu, která byla zpracována formou kazuistik u tří osob. U pacientů bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření. Dále byla odebrána anamnéza od těchto osob. Terapie probíhala po dobu čtyř měsíců, kdy jsem se s pacienty scházela dva až třikrát do měsíce individuálně, podle času pacientů. Terapie probíhala v Rehabilitačním a regeneračním centru v Borovanech. Cílem speciální části bylo nastínit, zda senzomotorická stimulace a další fyzioterapeutické postupy mají pozitivní vliv na bolesti v oblasti páteře a dalších vertebrogenních algických syndromů. V přílohách se nachází fotodokumentace pacientů na začátku a na konci terapie a dále pedoskopické vyšetření pacientů opět na začátku a na konci terapie. Vertebrogenní algický syndrom je téma, které je velice rozsáhlé a určitě by se dalo popsat a podrobněji rozepsat v dalších odborných pracích. Toto téma je velice zajímavé a širokospektré, pro další výzkumy a terapie.
The influence of the sensormotoric stimulation by using special tools and physiotherapeutic practices on the feet of patients with the recurrent vertebrogenic syndrome
Keywords: Bolesti zad; vertebrogenní algický syndrom; senzomotorická stimulace; Back pain; vertebral algic syndrome; sensorimotor stimulation