Účetní chyby a daňové úniky - Viktorová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma diplomové práce je: Účetní chyby a daňové úniky. Toto téma bylo vybráno, protože daně se staly běžnou součástí našich životů a proto je důležité o této problematice vědět co nejvíce, abychom mohli předejít možným chybám a omylům v této oblasti. Je zajímavé, že nejvíce chyb v oblasti účetnictví a daní nevzniká v neobvyklých situacích, ale v každodenních běžných případech. Okruhy chyb a omylů spojené s účetnictvím a daněmi jsou široké a alternativy možných chyb jsou nekonečné. Cílem práce je alespoň částečně přispět k odstranění těchto nedostatků. V praktické části jsou vysvětleny chyby v návaznosti na oblasti práva, účetnictví a daní. Diplomová práce popisuje nejčastější chyby v okruhu nákladových tříd a také chyby v oblasti daní a to především u daně z příjmu. Práce uvádí příklady nejběžnějších daňových úniků a to v oblasti daně z přidané hodnoty, pohonných hmot, zahraničních pracovníků a daňové úniky u komodit zatížených spotřební daní.
The Account Mistakes and Tax Evasion
Keywords: účetnictví; daň z příjmu; daň z přidané hodnoty; daňové úniky; accounting; income tax; value added tax; tax evasion