Problematika bezbariérovosti kulturních památek z pohledu jejich vlastníka. Na příkladu jihočeských památek ve státním, církevním a osobním vlastnictví - Jirků, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce byla problematika bezbariérového přístupu pro tělesně postižné do kulturní památky z hlediska vlastnictví objektu - zkoumala jsem přístupy státních, církevních a soukromých majitelů památek. V teoretické části se zabývám tématem integrace tělesně postižených, vlastní klasifikací bezbariérovosti objektů, rehabilitačnímu inženýringu (pomůcek pro bezbariérové prostředí) a příslušné legislativě. V praktické části jsem popsala, jak se zpřístupnění prohlídkových tras řeší na hradech, zámcích a klášterech v Jižních Čechách. Zaměřila jsem se zejména na identifikaci rozdílů z hlediska typu vlastníka objektu a publicitu bezbariérových tras.
Problems of Non-barrier Cultural Sights from View Point of their Proprietor. On Example of Sights in South Bohemia Owned by State, Church and Individuals
Keywords: bariéry; integrace; kompenzační pomůcky; rehabitilační inženýring; zdravotně postižení.; barriers; integration; compensation aids; rehabilitation engineering; disabled.