Historický vývoj pravidel házené - Maršíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem bakalářské práce je zpracovat vývoj pravidel házené od počátků této hry až po současnost. Práce obsahuje obecnou charakteristiku a historii sportovních her, historii házené u nás i ve světě a stručný popis dalších druhů házené a nastínění jejich pravidel. Z důvodu obtížného získání pravidel házené před rokem 1945 obsahuje analytická část práce rozbor pravidel házené z roku 1945 a dále rozbor pravidel z období od roku 1974 až po nejnovější pravidla z roku 2010. Jednotlivá pravidla jsou v bakalářské práci pro lepší přehlednost a orientaci rozdělena do určitých kategorií. V syntetické části práce jsou popsány změny v jednotlivých pravidlech, které ovlivnily vývoj hry.
Historical development of the rulles of handball\\
Keywords: pravidla; házená; sportovní hry; vývoj; historie; rules; handball; sports games; development; history