Metody kritického myšlení v literární výchově na 1. stupni ZŠ - Rýdlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá metodami kritického myšlení ve výuce literární výchovy na 1. stupni ZŠ. Práce je rozdělena na tři části - teoretickou, výzkumnou a praktickou. Teoretická část definuje pojem literární výchova a charakterizuje ji v současném RVP ZV. Dále vysvětluje pojmy, jako jsou výukové metody a organizační formy a zároveň je klasifikuje. Vymezuje pojmy kritického myšlení a třífázového modelu učení E-U-R. Výzkumná část na základě dotazníku mapuje využívání metod kritického myšlení ve výuce čtení a literární výchovy ve 2. - 5. ročníku ZŠ. Praktická část se zabývá přípravami na jednotlivé hodiny s použitím vybraných metod kritického myšlení.
Methods of critical thinking in literary education at elementary schoool
Keywords: literární výchova; vyučovací metody; organizační formy výuky; kritické myšlení; metody kritického myšlení; třífázový model učení E-U-R; literary education; teaching methods; organizational forms of teaching; critical thinking; methods of critical thinking; three-phase model of learning E-U-R