PREVENCE PŮSOBENÍ ALTERNATIVNÍCH NÁBOŽENSKÝCH SMĚRŮ U MLÁDEŽE - Kolaříková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá alternativními náboženskými hnutími a jejich potenciálním nebezpečím pro mladé lidi. Popisuje vývojová specifika adolescence, která způsobují zvýšenou citlivost mladých lidí vůči duchovním otázkám. Dále se snaží nabídnout klíč k rozlišení "bezpečných" a "nebezpečných" skupin a popsat základní techniky psychické manipulace, kterou používají některá náboženská hnutí k získávání a udržování svých členů. Závěr teoretické části je věnován jednotlivým složkám společnosti a jejich podílu na prevenci v této oblasti. Cílem praktické části práce bylo zjistit, odkud čerpá mládež informace o alternativní spiritualitě a zda jsou její názory a postoje k těmto skupinám nějak ovlivněny náboženskou tradicí daného regionu. Dále také získat přehled o konkrétních náboženských skupinách, které působí v bezprostřední blízkosti mladých lidí z Českých Budějovic a ze Zlína.
PROTECTION OF YOUTH FROM THE DETRIMENTAL INFLUENCE OF ALTERNATIVE RELIGIONS
Keywords: adolescence; alternativní náboženské směry; mládež; nová náboženská hnutí; prevence; psychická manipulace; sekty; adolescence; alternative religions; youth; new religious denominations; prevention; mental manipulation; sects