Odívání v českých zemích v období renesance - Plášilová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na renesanční oděv, jeho části a vlivy italské, německé a španělské módy působící v českých zemích, které představím na konkrétních uměleckých dílech. Součástí teoretické části je výkladový slovník specifických pojmů. Praktická část bakalářské práce zahrnuje postupný vývoj realizace tří variant papírových modelů, inspirovaných portréty Bohunky z Rožmberka, Polyxeny z Pernštejna a Perchty z Rožmberka, zhotovených na principu vystřihovací a oblékací panenky pro děti. Součástí praktické části je jejich využití ve výuce na školách.
Clothing in the Czech lands in the Renaissance period
Keywords: renesanční oděv; papírový model; specifické pojmy; výkladový slovník; renaissance clothing; paper model (cutout); specific terms; dictionary