POČÁTKY VÝUKY ANGLICKÉHO JAZYKA NA ČESKÝCH ŠKOLÁCH: DOBOVÉ UČEBNICE A VÝUKOVÉ METODY PŘED ROKEM 1945 - Trubka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem diplomové práce jsou učebnice anglického jazyka, které byly používány na českých středních školách do roku 1945. Diplomová práce se skládá ze dvou částí - teoretické a analytické. Teoretická část se sestává z popisu výukového prostředí, jenž zahrnuje vývoj české (v rámci monarchie) a posléze československé školské soustavy, zejména s ohledem na vývoj gymnázií, reálných gymnázií a obchodních škol na kterých se angličtina ve zkoumaném období vyučovala. Teoretická část se dále zabývá vybranými metodickými koncepcemi ve výuce cizích jazyků a teorií učebnic. Praktická část obsahuje analýzu několika vybraných učebnic angličtiny určených pro jednotlivé ročníky středních škol. Výběr učebnic byl proveden v návaznosti na důležité školské reformy, které měnily podobu školské soustavy.
THE BEGINNINGS OF ENGLISH LANGUAGE TEACHING AT CZECH SCHOOLS: PERIOD TEXTBOOKS AND TEACHING METHODS BEFORE 1945
Keywords: angličtina; dobové učebnice anglického jazyka; cizí jazyky; výuka cizích jazyků; československé školství; 1847-1948; metody výuky cizích jazyků; English language; textbooks; foreign languages; foreign language teaching; Czechoslovak education system; 1847-1948; methods of foreign language teaching