ZAVEDENÍ STANDARDNÍHO LABORATORNÍHO BIOTESTU ÚČINNOSTI ENTOMOPATOGENNÍ HOUBY BEAUVERIA BASSIANA NA DOSPĚLCE LÝKOŽROUTA SMRKOVÉHO IPS TYPOGRAPHUS L. (COLEOPTERA, SCOLYTIDAE) - Skalický, Aleš (Jihočeská univerzita, 2009)
Při velkoplošném monitoringu na vybraných lokalitách NP a CHKO Šumava byly odizolovány nativní kmeny entomopatogenní houby Beauveria bassiana, které byly následně testovány na jejich účinnost proti dospělcům lýkožrouta smrkového Ips typographus L. (Coleoptera, Scolytidae). Hlavním cílem této práce bylo vypracování postupu standardního laboratorního biotestu. Pro potřeby biotestu se jako nejvhodnější inkubační aréna jeví sterilní plastové kontejnery s vlhkou buničinou na dně. Dalším krokem je vložení standardního počtu imág Ips typographus na sterilní smrkovou kůru v kontejneru, která slouží jako přirozené živné médium po dobu inkubace. Průběh jednotlivých pokusů ukázal, že nejvhodnější termín počátečního vyhodnocení je 144 h od počátku pokusu, následující vyhodnocení je prováděno 168, 192 a 216 hod. V rámci biotestu byly také otestovány různé možnosti aplikací biopreparátů na bázi entomopatogenní houby Beauveria bassiana.
Establish a standard laboratory bioassay of efficacy of entomopathogenic fungi Beauveria bassianaon adults of spruce bark beetle ips typographus L. (Coleoptera, Scolytidae).
Keywords: Ips typographus; Beauveria bassiana; biotest; Ips typographus; Beauveria bassiana; bioassay