Literární výchova v mateřské škole - Skibová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na literární výchovu v MŠ Jílovská 75 na Praze 4. Teoretická část vymezuje klíčovou terminologii jako je čtenářská gramotnost, předčtenářská gramotnost, kurikulární dokumenty pro předškolní vzdělávání a faktory ovlivňující rozvoj předčtenářské gramotnosti. Praktická část seznamuje s výsledky výzkumu, který analyzoval současný stav literární výchovy a výukové metody, které používají učitelky v MŠ Jílovská. Pro tuto analýzu byl použit polostrukturovaný rozhovor, na jehož základě byly vytvořeny pracovní listy. Nedílnou součástí této práce je i ověření a následné vyhodnocení těchto pracovních listů.
Literary education in kindergarten
Keywords: čtenářská gramotnost; předčtenářská gramotnost; předškolní věk; literární výchova; mezinárodní organizace; kurikulární dokumenty; reading literacy; pre-reading literacy; pre-schoolchildren; literary education; international organizations; curricular documents