Alkoholismus u mladistvých - Straková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou alkoholismu u mladistvých - jak je ovlivněn jejich vztah k alkoholu výchovou, trávením volného času a vrstevníky. Práce má dvě části. Teoretická část je napsána na základě odborné literatury a je rozdělena do 7 kapitol. První kapitola pojednává o alkoholu jako značném nebezpečí pro mladistvého. Popisuje příčiny požívání alkoholu, jeho vliv a působení na organismus především u mladistvých a jednotlivé skupiny lidí dle vztahu k alkoholu. Ve druhé kapitole je popsáno společenské prostředí jako prostor pro vytváření vztahu k alkoholu. Třetí a nejrozšířenější kapitola pojednává o rodině jako ochranném a zároveň rizikovém prostředí. Je zaměřena na různé způsoby výchovy dítěte, dále na rizikové a ochranné činitele, ale také na zvláštnosti prevence v různých věkových skupinách. Další kapitoly se zabývají jak dědičnost, vrstevnické skupiny, škola a volný čas ovlivňují mladistvého ve vztahu ke konzumaci alkoholu. Druhá část bakalářské práce je praktická část, která z teoretické části vychází a je postavena na výzkumu. Je stanoven cíl sociálního výzkumu: Cílem šetření byl zjistit přístup mládeže k alkoholu, tzn. v jaké míře konzumují alkohol učni SOU v Sušici. Jsou definovány tři hypotézy. Techniky výzkumu byly dotazníky pro žáky středního odborného učiliště v Sušici a žáky, kteří pokračují v následující nástavbové formě studia. Celkový počet respondentů byl 64
Adolescents and Alcohol
Keywords: alkohol; adolescent; prostředí; rodina; výchova; vrstevníci; škola; volný čas; zákony.; alcohol; sdolescent; society; family; upbringing; friends; free time; legislation