Valérie a týden divů - Nekolová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se bude věnovat interpretaci knihy Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů a její filmové adaptace, jejímž režisérem byl Jaromil Jireš. Cílem bakalářské práce je komparovat dílčí motivy a témata a zvažovat jejich uplatnění při interpretaci knihy a její filmové verze. Podstatnými se v této souvislosti zdají být zejména motivy postavy a prostoru. Proto se metodologické kapitoly soustředily zejména na tyto dílčí aspekty. Neméně důležitým svorníkem obou narativů se také zdá být rezonance surrealistické poetiky odkazující i k tzv. československé nové vlně, k níž bývá Jirešova adaptace z roku 1970 ještě také vztahována.
Valerie and Her Week of Wonders