Krajní nouze a nutná obrana jako okolnosti vylučující protiprávnost - Šefl, Richard (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou krajní nouze a nutné obrany coby okolností vylučující protiprávnost. Jsou zde charakterizovány tyto instituty z pohledu českého práva a angloamerického práva. Součástí je historický exkurz, jež poukazuje na problematiku těchto institutů v průběhu dějin. Práce podává ucelený pohled na krajní nouzi a nutnou obranu a jejich problematiku. Součástí práce je i vzájemná komparace těchto institutů z pohledu práva českého a práva angloamerického.
Utter necessity and necessary defense as illegality excluding circumstances.
Keywords: okolnosti vylučující protiprávnost; nutná obrana; krajní nouze; trestní právo; utter necessity; self- defence; necessary defence; circumstances excluding illegality; criminal law