Výživa telat do odstavu v návaznosti na technologii ustájení - Čeněk, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá výživou telat do odstavu v návaznosti na technologii ustájení. Celkový vývoj a zdravotní stav telat ovlivňují nejrůznější faktory nejen v období prenatálním, ale také v období postnatálním. Avšak úspěšným odstavem telat docílíme základ chovu skotu. Výživa významně ovlivňuje zdravotní stav a následně užitkové parametry telat. Pro úspěšnou ekonomiku chovu je velmi důležité zajistit návaznost technologie ustájení, což je hlavním vlivem chovu telat. V bakalářské práci je posuzován koncept výživy telat a jejich ustájení a další parametry ovlivňující jejich zdravotní stav a celkový welfare telat. V první části se pojednává o výživě telat z pohledu obecného. Poté především o mlezivovém období, které je považováno za základní prioritu tvorby budoucího stáda a následným mléčným obdobím, které tvoří důležitost až do následného odstavu. Ve druhé části se práce zabývá technologií ustájení v jednotlivých období, které jsou podstatné pro každý chov. Zde je také uvedena základní problematika nejčastějších chyb, které se v provozech vyskytují. V bakalářské práci jsou popsány koncepty výživy telat v zemědělském podniku a následné požadavky na ustájení telat. Tyto podmínky jsou brány za základní priority nejen tohoto chovu, ale i dalších subjektů spojených se zemědělskou výrobou. Závěrečná kapitola navrhuje několik možností řešení výživy telat.
The calf nutrition to weaning in housing technology
Keywords: telata; výživa; opatření; ustájení; zdraví telat; calves; nutrition; measures; stabling technology; health of animal