Financování příspěvkové organizace: případová studie - Kašparová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Příspěvkové organizace mají specifické způsoby financování, které se váží na veřejné prostředky a veřejné rozpočty. Nejčastějším způsobem je financování formou transferů, nicméně příspěvkové organizace hledají další možnosti, jak financovat svoji hlavní činnost více samostatně. Cílem je provést identifikaci a analýzu zdrojů financování ve zvolené příspěvkové organizaci. Řeší se otázka, zda jsou finanční zdroje natolik dostatečné, aby dokázaly profinancovat uskutečněné výdaje. Z důvodu využívání veřejných prostředků se klade důraz na transparentnost a efektivitu hospodaření. V této oblasti jsou sledovány základní principy financování v podobě rozpočtů a pravidel hospodaření. Příspěvkové organizaci je doporučeno, jak efektivněji využívat rozpočty a střednědobé výhledy ke svému hospodaření. Transfery představují v příspěvkové organizaci majoritní způsob financování, proto jsou sledovány účetní postupy transferů. V oblasti transferů není vymezena jednotná metodika, jedná se hlavně o problematiku časového rozlišení, přijetí transferů ze zahraničních fondů a okamžiku vzniku nároku pohledávky z transferu. Příspěvkové organizaci je navržena metodika účtování některých transferů tak, aby byla plně v souladu s účetními standardy. V poslední části je zhodnocena finanční situace příspěvkové organizace pomocí modifikovaných ukazatelů finanční analýzy pro municipální účetní jednotky, kdy se berou v úvahu specifika příspěvkových organizací.
Financing of a Contributory Organization: The Case Study
Keywords: příspěvkové organizace; financování; účetnictví; transfery; finanční analýza; contributory organizations; financing; accounting; transfers; financial analysis