Názory mladistvých osob na násilnou trestnou činnost - Prokopová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je zjistit názory mladistvých studentů středních škol na oblast týkající se problematiky násilné trestné činnosti, její represe a prevence a zároveň zjistit jejich obavy z těchto trestných činů. V teoretické části je objasněn vývoj represe za vybrané násilné trestné činy v průběhu historie, dále je vymezen pojem násilná trestná činnost a popsány pojmy, které s touto skupinou trestných činů souvisí. Další kapitoly se zabývají kriminální agresí, kriminologickou teorií násilné trestné činnosti, její fenomenologií, etiologií a prevencí, pocitem bezpečí a obavami z těchto trestných činů. V poslední kapitole jsou popsány násilné trestné činy- trestný čin vraždy, loupeže, ublížení na zdraví a trestný čin zabití, který je účinný od 1. 1. 2010 v novém trestním zákoníku. Před realizací výzkumu byly stanoveny 4 hypotézy. První hypotéza, tvrdící, že více než 60% všech respondentů uvede, že počet násilných trestných činů klesá, byla vyvrácena. Druhá hypotéza potvrzuje, že více než 70% všech respondentů uvede, že brutalita pachatelů násilných trestných činů stoupá. Třetí hypotéza potvrzuje, že více studentů SOU by uložilo u vraždy prosté i vraždy s rozmyslem a po předchozím uvážení trest smrti než studentů gymnázia. Čtvrtá hypotéza tvrdící, že více než 80% obětí násilných trestných činů z řad respondentů se ve svém bydlišti necítí bezpečně, byla vyvrácena. K získání dat byl zvolen kvantitativní výzkum. Použitou metodou bylo dotazování a technikou sběru dat anonymní dotazník. Respondenty byli studenti středního odborného učiliště a gymnázia. Vzorek byl zvolen kvótním výběrem, kdy kvótou byl věk, pohlaví a typ studované školy. Soubory byly mezi sebou komparovány. Závěry výzkumného šetření poukazují na fakt, že respondenti nejsou dostatečně informováni o problematice násilné trestné činnosti. Bylo poukázáno na určité zkreslení přenosu informací směrem k veřejnosti, na nedostatky v prevenci trestné činnosti a na nebezpečnost nadměrného sledování pořadů a hraní počítačových her s násilnou tématikou u dětí. Na základě těchto zjištění byla naznačena možná řešení problematiky. Výsledky práce by mohli využít policisté, kteří se zabývají prevencí kriminality, ale byly by poučením i pro rodiče. Také by mohly být zveřejněny v některém z kriminologických nebo policejních časopisů.
The Youth Opinions towards Violent Crime
Keywords: kriminální agrese; loupež; mladistvost; násilná trestná činnost; názor; ublížení na zdraví; vražda; criminal aggression; robbery; juvenility; violent crime; opinion; assault; murder