Skiagrafická a skiaskopická vyšetření páteře se zaměřením na skoliózy - Dostál, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Páteř je oporou těla a nosný sloup celé kostry, proto je důležité se o svoji páteř náležitě starat, abychom předešli jejím deformitám, zejména skolióze. Skolióza představuje závažné onemocnění, které se může objevit už v raném dětském věku. K jejímu včasnému zachycení a brzkému počátku léčby slouží v dnešní době, kromě odborného ortopedického vyšetření, převážně radiologické vyšetření, nejvíce pak skiagrafie. Ve své bakalářské práci s názvem "Skiagrafická a skiaskopická vyšetření páteře se zaměřením na skoliózy" se věnuji skiagrafickým a skiaskopickým možnostem vyšetření páteře. Speciálně se zaměřuji na problematiku skolióz obecně, dale ve statistické analýze výskytu skoliotických změn, zachycených na Radiologické klilnice ve Fakultní nemocnici Brno, na pracovišti medicíny dospělého věku. V úvodu práce vyvětluji obecnou anatomii páteře, včetně pohybových možností jednotlivých částí páteře, jako úklony nebo rotace. Dále jsou popsány rozdíly mezi krčním, hrudním a bederním úsekem páteře a mezi jednotlivými obratly. V další části vysvětluji základní principy skiagrafie a skiaskopie. Je důležité si uvědomit, co tyto vyšetřovací metody obnáší, jak fungují a proč jsou nepostradatelnou součástí vyšetřovacího procesu skolióz. Je vysvětlen vznik rentgenového záření a jeho druhy. Malou podkapitolu věnuji také digitalizaci, protože v moderní medicíně postupně nahrazuje původní záznam obrazu na filmovou fólii a její používání vyžaduje drobné úpravy postupu při skiagrafii. Ve třetí části bakalářské práce jsou už popisovány jednotlivá skiaskopická a skiagrafická vyšetření páteře. Popisuji postupy při skiagrafii krční, hrudní a bederní páteře, včetně projekcí kosti křížové. Zmiňuji se o speciálních skiagrafických postupech, prováděných při cíleném zjišťování nebo sledování skoliotických změn, včetně telemetrických snímků páteře, skládaných v dlouhý formát. Ze skiaskopických vyšetření páteře jsem okrajově vybral myelografii a diskografii, jejíchž využití je v současnosti téměř nulové díky nástupu moderních vyšetřovacích metod jako je výpočetní tomografie nebo magnetická rezonance. V další kapitole se již věnuji samotnému tématu skolióz. Je ukázáno základní rozdělení skolióze dle etiologie. Vysvětluji rozdíl mezi idiopatickou, kongenitální a neuromuskulární skoliózou. Dále čtenářům přibližuji, podle čeho se měří zakřivení skolióz a jaké termíny se používají pro popis skoliózy. Kapitolu zakončuji stručným vysvětlením terapie, používanou pro skoliózy. V druhé polovině práce již začínám svůj výzkum. Předkládám své cíle práce a předpokládáné hypotézy. Vysvětluji, kde a za jakých podmínek probíhal sběr dat pro výzkum, včetně popisu postupu snímkování telemetrických snímků na zmiňovaném pracovišti v Brně. Dále uvádím výsledky, získané statistickým zpracováním dat. Připojuji své komentáře na základě hypotéz a získaných zkušeností. V diskuzi jsem porovnával výskytu skoliotického onemocnění nyní na základě mého výzkumu a porovnal mé výsledky s odbornou literaturou, která se skoliózou zaobírá. Dále jsem se zmínil o možnostech předcházení problémům s páteří a prevence vztahujících se onemocnění. Přikládám také návrh využití mé práce v praxi, která, jak doufám, bude užitečným doplněním klinického výzkumu pro Fakultní nemocnici Brno. V závěru mé práce shrnuji veškeré poznatky z vypracované teze a přikládám, spolu se seznamem použité literatury a internetových odkazů, přílohy v podobě doplňujícíh informací k práci a odborně popsaných snímků skoliotických páteří, které jsem, se svolením personálu, získal také ve Fakultní nemocnici Brno.
Skiascopic and skiagraphic examination of the spine with a focus on scoliosis
Keywords: páteř; skolióza; skiagrafie; skiaskopie; spine; scoliosis; skiagraphy; skiascopy