První pomoc v terénu u opařenin - Ryba, Antonín (Jihočeská univerzita, 2012)
V obsahu mé bakalářské práce s názvem První pomoc v terénu u opařenin se zabývám první pomocí u této problematiky a její znalostí mezi laiky a mezi zdravotnickými záchranáři jihočeského kraje. Výzkum má potvrdit znalosti a postup zdravotnických záchranářů v podávání odborné zdravotnické první pomoci. V další části je výzkum zaměřen na zmapování vědomosti laiků o obecné první pomoci a postupu při jejím poskytování k tomuto tématu. V teoretické části je definována první pomoc a následně dělením na její jednotlivé části. Je zde nastíněna anatomie a funkce kůže. Opařeniny jsou zde klasifikovány do stupňů poškození kůže a podkoží. Pojednává se o patologickém ději v lidském organismu při opaření a dále o jeho prevenci a léčbě. Praktická část je zaměřena na znalosti v podávání první pomoci u opařenin u posádek Zdravotnické záchranné služby. Dále je zaměřena na ověření znalosti první pomoci u opařenin u laické veřejnosti. Výzkum byl proveden kvantitativní formou, metodou dotazování.
First Aid in Terrain delaing with Scalds
Keywords: Termická poranění; Opařeniny; První pomoc; Popáleninový šok; Léčba bolesti; Thermal injury; Scalds; First aid; Burn shock; Treatment of pain