Hodnocení účinnosti vybraných druhů entomopatogenních hub při samostatné aplikaci a aplikaci ve směsi více druhů - Královec, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním přirozené a záměrně indukované supresivity prostředí navozené aplikací u entomopatogenních hub Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Isaria fumosorosea a Lecanicillium muscarium. V testech byly hodnoceny jak in vitro parametry, tak účinnost v in vivo biotestech na hmyzím hostiteli larvě Tenebrio molitor. Druhy entomopatogenních hub byly aplikovány v suspenzích, jak jednotlivé kmeny tak i v kombinacích dvou kmenů. V in vitro podmínkách byly ověřovány možnosti objektivního hodnocení úrovně supresivity prostředí při použití test CFU (Colony Forming Units) na třech různých živných médiích (PDA, PDA + A , PDA + D), jako jeden z klíčových hodnotících parametrů. Dále byly hodnoceny testy klíčivosti podle GI (Germination Index), stanovení radiálního růstu (porovnání středových kultur) a interakce suspenzí kmenů na živných médiích PDA. V in vivo biotestech byly sledovány podle hodnotící stupnice FDI (Fungal development index) epizootie ze suspenzí těchto entomopatogenních hub na hmyzí larvě Tenebrio molitor, v konkurenčním testu kmenů. Vybrané larvy pokryté plně sporulujícím myceliem z epizootie byly dále vyhodnoceny v testu CFU. Výsledkem byly prosazující se kmen/y na larvě z aplikovaných suspenzí.
Evaluation of the effectiveness of chosen strains of entomopathogenic fungi in individual application and in application of more strain mixture
Keywords: entomopatogenní houby; Beauveria bassiana; Metarhizium anisopliae; Isaria fumosorosea; Lecanicillium muscarium; Tenebrio molitor; CFU; živná půda (PDA; PDA + A; PDA + D); biotest; entomopathogenic fungi; Beauveria bassiana; Metarhizium anisopliae; Isaria fumosorosea; Lecanicillium muscarium; Tenebrio molitor; CFU; nutriet media (PDA; PDA + A; PDA + D); bioassay