Vyhodnocení úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku - Janečková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci byly zhodnoceny chovatelské a ekonomické ukazatele chovu skotu v Agrodružstvu Žimutice v letech 2005-2006. Z výsledků vyplynulo, že chované stádo má vysokou plemennou hodnotu. Pro plemenitbu jsou používáni kvalitní prověření býci, kteří tuto hodnotu dále zvyšují. Odchov telat a jalovic je kvalitní. Výkrm býků zaostává, přírůstky jsou velmi nízké. Rentabilita chovu je ve všech letech záporná. Při porovnání s daty z výběrového šetření, které provedl Ústav zemědělské ekonomiky a informací v Praze, bylo zjištěno, že podnik vykazuje vysoké náklady zejména u spotřeby vlastních krmiv, přímých mezd, vnitropodnikových služeb a režií. Nelze dále pokračovat v takto nerentabilní výrobě. Je potřeba provést řadu opatření, která ztrátu eliminují.
The evaluation of cattle rearing in agricultural enterprise
Keywords: chov skotu; ekonomika; produkce mléka; produkce masa; stockbreeding; economy; milk production; meat production