Důvody a motivace rodičů při výběru předškolního zařízení pro své děti - Jalovcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem mé práce je zjistit motivaci a důvody rodičů pro výběr určitého typu mateřské školy. Co je pro jejich výběr důležité při volbě mateřské školy běžného typu nebo alternativní mateřské školy? Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na sledování postojů rodičů k volbě mateřské školy a na analýzu způsobu jejich utváření. Cílem výzkumu je zjistit, jaké jsou postoje rodičů k volbě mateřské školy a identifikovat tendence, které se na jejich utváření podílejí. V teoretické části popisuji vývoj předškolního vzdělávání na našem území. Dále v této části popisuji současnou státní mateřskou školu a možnosti alternativního předškolního vzdělávání u nás. Praktická část je pojednána jako kvalitativní výzkum, jehož cílem je zjistit důvody a motivace rodičů při výběru mateřské školy pro své dítě. Sběr dat proběhl formou polostrukturovaných rozhovorů, kterého se zúčastnili rodiče dětí, kteří se připravují k zápisu do mš nebo navštěvují mateřskou školu prvním rokem.
Reasons and motivations of parental selecting preschool for their children
Keywords: předškolní vzdělávání; mateřská škola; rodiče; výběr mateřské školy; pre-school education; kindergarten; parents; choice