Jazyk legendy z doby barokní - Doležalová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma se bude týkat jazykové stránky textu z doby barokní, a to v komplexním pohledu na obsahové pojetí a příznakové rysy plánu hláskoslovného a tvaroslovného. Plán syntaktický a lexikální z důvodu značné rozsáhlosti práce zkoumán nebude. Předmětem analýzy bude dílo pátera Jiřího Davida Medicus Hercinius, to jest: Velko-lesní hojitel a uzdravitel, aneb Život S. Vintíře, jináč Gunthera neb Guntýře {&x2026;} Spis byl vytištěn v Praze roku 1713. V úvodní části se věnujeme obecným informacím o autorovi, o době, ve které žil a tvořil, a o jeho současnících. Zmíníme se také o legendistické literatuře u nás, o životě svatého Vintíře a o obsahu samotného díla vůbec. Další dvě kapitoly informují o významných humanistických a barokních autorech. Poté se již seznámíme s jednotlivými hláskoslovnými a tvaroslovnými jevy, jak z hlediska teoretického tak i praktického. Cílem práce bude dílčím způsobem přispět k poznání češtiny doby pozdního baroka.
The Linguistic Characteristics of a Baroque Legend
Keywords: jazyk; baroko; obsah; hláskosloví; tvarosloví; Jiří David; Medicus Hercinius; Praha 1713; legenda; Vintíř; humanismus; teorie; praxe; poznání; language; baroque; gross information contents; phonetics; morfology; Jiří David; Medicus Hercinius; Prague 1713; legend; Wintíř; humanismus; theory; practice; understanding