Ergodiagnostika a zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Českých Budějovicích - Kryski, Marcela (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce pojednává o možnostech ergodiagnostiky (předpracovní rehabilitace), bilanční diagnostiky, v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených osob. Zvláště vyzdvihuje důležitost práce, zaměstnávání, v životě zdravotně znevýhodněných. Seznamuje zájemce, o tuto problematiku s prostředky uceleného systému rehabilitace, kde i pracovní rehabilitace má své nezastupitelné místo. Práce informuje, ve které legislativní úpravě se o ergodiagnostice (předpracovní), pracovní rehabilitaci dozvíme více podrobných informací a dále, co by měl zdravotně znevýhodněný člověk udělat, aby se mohl ergodiagnostiky aktivně zúčastnit. Dále podává ucelený přehled o ergoterapii, která hraje důležitou úlohu, při diagnostice, resp. ergodiagnostice, zdravotně postižených osob. Provede vás jednotlivými hodnoceními, která jsou v současné době používána ergoterapeuty na pracovištích ucelené rehabilitace, v centrech ucelené rehabilitace, kde se ergodiagnostika provádí. Na realizaci pracovní rehabilitace se ale nepodílí pouze ergoterapeuté, ale celý multidisciplinární tým, který účelně spolupracuje s úřady práce. Praktická část je zaměřena právě na problematiku ergodiagnostiky, nebo-li pracovní rehabilitace. Pro výzkum byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza zjišťuje míru informovanosti osob se zdravotním postižením o ergodiagnostice. Druhá hypotéza pak předpokládá, že se ergodiagnostika významně podílí při hledání vhodného pracovního místa pro zdravotně postižené osoby. Práce by měla sloužit jako informační materiál všem, kteří se o danou problematiku zajímají. Zvláště pak, by měla sloužit těm, kteří se zdravotně postiženými pracují a chtějí mít ucelený pohled na ergodiagnostiku (předpracovní), pracovní rehabilitaci.
Ergodiagnostics and employment of handicapped people in České Budějovice
Keywords: ergodiagnostika (předpracovní rehabilitace; pracovní rehabilitace; ..); ergoterapeut; ergoterapie; ergoterapeutická hodnocení; zaměstnanost; zdravotně znevýhodněná osoba; Ergodiagnostics (pre-work rehabilitation; vocational rehabilitation; ..); ergotherapist; ergotherapy; ergotherapeutic evaluation; employment; medically disadvantaged person