Využití dronů při monitorování radiační situace v havarijních situacích - Sedláček, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce čtenáře seznámí s problematikou využití dronů při monitorování radiační situace v havarijních situacích. Jedná se o aktuální téma, protože drony se používají stále častěji v různých odvětvích a radiační monitorování tomu není výjimkou. V práci jsou shrnuty výhody a nevýhody tohoto řešení a porovnání s konvenčně používanými metodami. Cílem práce je zejména odpovědět na výzkumnou otázku: "Do jaké míry je využití dronů při monitorováni radiační situace v havarijních situacích výhodnější než konvenční metody?" Dalším úkolem je zjistit výhody použití dronů při monitorování radiační situace při haváriích a zjištění jejich výhod proti zavedeným metodám a možnost jejich reálného využití v budoucnu. Teoretická část čtenáři podrobně popíše základní pojmy relevantní k tématu práce, dále pak obecně radiační mimořádnou událost, monitorování při těchto událostech konvenčními metodami i použitím dronů. V teoretické části se seznámíme s technickou stránkou současně používaných dronů, s jejich rozdíly a specifikací, které jsou relevantní k danému účelu. Praktická část navazuje na teoretickou. Obsahuje konkrétní výsledky měření testovacím dronem, ze kterých jsou vyvozeny vyvodí závěry, které zodpoví výzkumnou otázku práce, a představí tak ucelený pohled na tuto problematiku. Diskuze je zaměřená na zkušenosti s měřením, jejich výhody a možný vývoj této technologie v budoucnu. Závěrem této práce je zjištění, že v současné době se většina měření, která jsou stále prováděna pomocí helikoptér nedá plně nahradit drony. Měření pomocí dronů má značné výhody, zejména při zavedení některých neobvyklých řešení. V blízké budoucnosti se stále předpokládá omezení využití dronů k monitorování ionizujícího záření v havarijních situacích, především na větších plochách. Toto je dáno omezením, které pramení z technických limitů dronů nebo z místních a mezinárodních nařízení pro jejich provoz.
Using drones for monitoring the radiation situation in emergency situations
Keywords: Havarijní situace; ionizující záření; drony; UAV; monitorování; Emergency situations; ionizing radiation; drones; UAV; monitoring