Osobní pohoda a pracovní spokojenost učitelů 2. stupně ZŠ - Machová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce je zjistit míru životní a pracovní spokojenosti učitelů 2. stupně ZŠ. V teoretické části bude vymezen pojem životní a pracovní spokojenosti, dále faktory ovlivňující životní spokojenost a také způsoby měření životní spokojenosti. Ve vztahu k životní spokojenosti se bude práce zabývat také problematikou osobnosti a učitelské profese. V praktické části bude sledována míra životní a pracovní spokojenosti vybraného vzorku učitelů 2. stupně ZŠ, a to nejen celková úroveň životní spokojenosti, ale i spokojenost učitelů v jednotlivých životních oblastech. Zkoumána bude také souvislost mezi jednotlivými životními oblastmi a celkovou životní spokojeností, vztah těchto dvou fenoménů k demografickým údajům a v neposlední řadě souvislost mezi životní spokojeností a osobnostními faktory.
Subjective well-being and job satisfaction of teachers in secondary schools
Keywords: osobní pohoda; životní spokojenost; pracovní spokojenost; osobnostní faktory; učitelská profese; personal well-being; life satisfaction; job satisfaction; personality factors; teaching profession