Struktura produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji - Pečta, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji. Bakalářská práce je rozdělena na část rešeršní, která zahrnuje rostlinnou i živočišnou složku ekologického zemědělství, a na praktickou část, kde jsou zhodnocena data získaná z databází ÚZEI, MZe a z vnitřní struktury Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, konkrétně z katedry Agroekosystémů. Část rešeršní je rozdělena na pět hlavních kapitol. Úvodní kapitola popisuje historii ekologického zemědělství, poté následuje kapitola Vývoj struktury zemědělství, kde je popsáno i zemědělství konveční a také důležité události pro vývoj zemědělství na území dnešní České republiky. Následující kapitola Specifikace rostlinné a živočišné výroby zahrnuje hlavní principy ekologického zemědělství. Další kapitola se soustřeďuje na mimoprodukční funkce zemědělství jako půdoochranná, protierozní aj. Rešeršní část ukončuje kapitola s názvem Současná struktura, kde je uváděn aktuální stav zemědělství. V rámci praktické části byla zjišťována struktura rostlinné a živočišné výroby v Jihočeském kraji a České republice, která je podrobněji rozebrána v kapitole číslo pět. Sledovalo se zastoupení nejrozšířenějších zvířat, kde v Jihočeském kraji i celé České republice v ekologickém zemědělství převládá chov skotu bez tržní produkce mléka a chov ovcí. V kapitole pět je také popsáno množství vyprodukovaného mléka a vyrobených mléčných výrobků. V rostlinné složce bylo zjištěno zastoupení nejvýznamnějších plodin a jejich jednotlivé výnosy, kde v Jihočeském kraji a České republice převládají obiloviny. Práce se také zaměřila na zastoupení orné půdy a trvale travních porostů v Jihočeském kraji i celé České republice. V praktické části se porovnávají údaje pro Jihočeský kraj s údaji pro celou Českou republiku (např. procenta zastoupení rostlin na celé orné půdě atd.).
Structure Of Organic Farming In South Bohemia
Keywords: ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; struktura produkce; rostlinná produkce; živočišná produkce; organic farming; conventional agriculture; the structure of production; crop production; livestock production